dunderNET logotyp

Konsumenträtt

Konsumentvägledning som finns att få och tillsynsmyndigheter.

Konsumentvägledning

Behöver du vägledning och stöd om dina rättigheter som konsument? Nedan hittar du några myndigheter organisationer som tillhandahåller konsumentvägledning.

Sveriges kommuner tillhandahåller konsumentvägledning till sina medborgare.

Mer information och kontaktuppgifter finns på Gällivare kommuns hemsida.

Konsumentverket tillhandahåller vägledning till konsumenter via sin webbplats Hallå Konsument Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Telekområdgivarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillhandahålls av de arbetsgivarorganisationen TechSverige och finansieras utav ett flertal nätoperatörer, inom telekom och bredband.

Tillsyn

Här finns information om några tillsynsmyndigheter som berör dunderNETs och tjänsteleverantörernas verksamhet.

Konsumentverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ansvarar för tillsyn av bl.a. avtalsvillkor och marknadsföring.

Post- & Telestyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (PTS) är den statliga myndighet som bedriver tillsyn över elektronisk kommunikation, såsom internet och telefoni.

Den tillsyn PTS bedriver omfattar bl.a. konkurrens, integritet, säkerhet samt driftavbrott och -störningar. Tillsynen berör fiberenheten i rollen som nätägare och kommunikationsoperatör för dunderNET.

Tillsynen berör även tjänsteleverantörer som tillhandahåller tjänster för internet och telefoni.

Fiberenheten och tjänsteleverantörerna har en skyldighet att rapportera till PTS, om allvarliga incidenter inom de olika tillsynsområdena inträffar.

Integritetsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (IMY) är den statliga myndighet som bedriver tillsyn över hantering av personuppgifter.

IMYs tillsyn omfattar alla organisationer i Sverige som hanterar personuppgifter.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2023-08-01
Publicerad:
2023-03-12

Sidfot